Wat wij doen?

Stichting Sociaal Pedagogisch Centrum De Kanteling gaat als maatschappelijke organisatie graag met ouders en verzorgers met kinderen in gesprek over onder meer hulpvragen bij opvoeding. De Kanteling vindt het belangrijk om een gelijkwaardige gesprekspartner te zijn bij gesprekken over veranderingsprocessen.

Wij hebben allemaal dagelijks met veranderingen te maken. Voorbeelden van nieuwe dagelijkse uitdagingen zijn er genoeg:
– bij dagelijkse activiteiten; het verwerken van alle informatie die iedere dag op je afkomt. In hoeverre heeft al die informatie vandaag invloed op al je verdere plannen voor morgen?
– bij opvoeding; hoe kunnen we een opgroeiend kind het beste door een nieuwe levensfase heen helpen?
– Zwangerschap; zeker bij het eerste kind zorgt de komst van een kind voor een verandering bij de ouders. Man en vrouw worden met kind een gezin.
– Tijdens studie; vaak leren om informatie op een andere manier te leren verwerken.
– Bij een verhuizing of verandering van baan; nieuwe omgeving, nieuwe mensen, andere cultuur.
– Scheiding: na een scheiding waarbij ook kinderen betrokken zijn, ontstaan vaak samengestelde gezinnen.
– Relaties. Als je kiest om samen verder door het leven te gaan, dan brengt dat ook een verandering van ik naar ons teweeg. In hoeverre brengt de relatie een verandering in de eigen identiteit?
– Rouwverwerking: het overlijden van een dierbaar iemand of verwerking van een droevige gebeurtenis.
– Slechte gewoontes of verslavingen: het afleren van een gewoonte is vaak echt een andere leefwijze aannemen.

Leren omschakelen: veranderingsprocessen
De Kanteling vindt gelijkwaardige gesprekken bij veranderingsprocessen een belangrijk uitgangspunt. Als maatschappelijke organisatie werken wij hierbij met de slogan Leren omschakelen. Leren omschakelen hoort nu eenmaal bij het leven. Ouders zeggen vaak niet voor niets regelmatig: ‘Ik heb het gevoel dat mijn kind weer een sprongetje heeft gemaakt’. Ouders en verzorgers met kinderen gaan dagelijks door een veranderingsproces.

Leren omschakelen: aanleren van een taal
Een voorbeeld van een veranderingsproces is de taalontwikkeling van een baby naar een kleuter. Een kind van nul tot zes jaar is extra gevoelig voor het aanleren van een taal. Een baby laat meestal door de lichaamstaal weten hoe het zich voelt. Vanaf 1 jaar begint de dreumes meestal klanken voort te brengen. Peuters maken vaak al hele zinnen en vertellen al verhaaltjes. Als een kind op jonge leeftijd al een taal goed aanleert, is dat een belangrijke basis voor de verdere taal- en denkontwikkeling van het kind. Natuurlijk draait het bij jonge kinderen ook om een uitdagende, speelse omgeving, want spelen en leren gaan vaak hand in hand.

Leren omschakelen: vrijwilligers
Als maatschappelijke organisatie werken wij dus met de slogan: leren omschakelen. Leren omschakelen hoort nu eenmaal bij het dagelijks leven. De Kanteling zit zelf ook continue in een veranderingsproces – de wereld om ons heen verandert namelijk dagelijks – waarbij wij hard werken om onze idealen verder vorm te geven. Stichting Sociaal Pedagogisch Centrum De Kanteling werkt bij het realiseren van haar doelen veelal met vrijwilligers.