Filosofie voor kinderen

Sociaal Pedagogisch Centrum De Kanteling - filosofie voor kinderen
Sociaal Pedagogisch Centrum De Kanteling – filosofie voor kinderen

Annie M.G. Schmidt heeft het in een van haar boeken over fisoloferen. Het is een woordgrapje waarin zij uitleg geeft wat volgens haar filosofie nu inhoudt. Filosofie helpt kinderen om dingen in het leven begrijpbaar te maken.

Esther Hoogervorst-Henkel heeft ondertussen al meerdere gastlessen over filosofie gegeven op de basisscholen. Onderwerpen zijn heel divers geweest. Zo is er een keer een gastles geweest over verliefdheid. Kinderen hadden het over verliefd zijn op papa en mama, of op de juf. Het is leuk om zo’n abstract woord begrijpbaar te maken. De filosofische vraag was of een koe verliefd kon worden op een stier.

Collectivisme versus individualisme
Filosofie is er vooral om kinderen op een andere manier te laten denken. Zo stond een andere gastles in het teken van het collectivisme. In Nederland zijn kinderen nogal individueel ingesteld. Bij de opdracht stond het samen maken van een tekening voor iemand die je dierbaar is centraal. Dat betekende natuurlijk eerst overleggen voor wie het kunstwerk bestemd was en waarom. Uiteindelijk maakten alle kinderen een mooi kunstwerk en waren de ontvangers aangenaam verrast met de achterliggende boodschap.

Cursus Filosofie voor kinderen
Filosoferen is iets wat we bij De Kanteling altijd wel graag met de kinderen doen. Het is ook mogelijk om filosofie in groepjes te doen. Bij voldoende animo geven we workshops en gastlessen Filosofie voor kinderen. De kosten hiervan zijn op aanvraag.