Mediteren op kleur

Sociaal Pedagogisch Centrum De Kanteling - begeleidingsplan
Sociaal Pedagogisch Centrum De Kanteling – Mediteren op kleur

Mediteren  is voor kinderen een mooie manier om meer in contact te komen met hun gevoelens. Gastouder Esther Hoogervorst-Henkel mediteert met grote regelmaat met jonge en oudere kinderen. Veel kinderen blijken tijdens hun meditatie kleuren te zien als magenta, geel en oranje. Sommige zien ook de meest uiteenlopende geometrie ofwel vormen.

Bij de workshop ‘Mediteren op kleur’ wordt uitleg gegeven over hoe te mediteren. Het is belangrijk om een prettige plek in huis te vinden. Voor kinderen is dit naast de huiskamer vaak de eigen slaapkamer. Kinderen krijgen uitleg over het belang om op een rustige en natuurlijke manier in en uit te ademen tijdens het mediteren. Veel kinderen kunnen vaak al vrij snel 10 tot 15 minuten mediteren.

Kinderen nemen bij hun meditatie vaak kleuren waar. Sommige kinderen horen ook een soort van grondtoon. Uit ervaring blijkt dat kinderen mediteren vaak heel prettig vinden. Vaak kunnen hele drukke kinderen ook ontspanning vinden in meditatie. Met de oudere kinderen wordt besproken wat zij ervaren en hoe zij kunnen ontspannen en leren zij om de rust in zichzelf te vinden.

Kleuren staan ook vaak voor bepaalde emoties. Met de jongere kinderen wordt er dan ook vaak gesproken over gevoelens. Wat zijn die emoties van blijheid, verdrietig zijn, boosheid of ergens heel erg naar verlangen? Meditatie op kleur is voor jonge kinderen een mooie manier om op een eenvoudige manier bekend te raken met hun eigen gevoelens en helpt ze te ontdekken wie ze zijn, wat voor gevoelens er in hun omgaan en hoe je daar het beste mee om kan gaan.